Publicerat den

Utvärdering av odlingssäsongen 2023

köksträdgård med persikoträd

Har du sammanfattat grönsaksodlarsäsongen och planerat för nästa än? Vad gick bra/dåligt? Vad gillar vi att äta? Hur mycket av det går åt? Var det roligt och lustfyllt eller jobbigt och kravfyllt? Vill du utöka/minska ned odlingarna? Kan du göra något annorlunda för mindre jobb eller mer skörd? Även om du t ex har kål och jordärtskocka kvar att skörda är det en fin tid att krypa upp i soffan med en kopp te och reflektera över odlingssäsongen som varit. I min trädgård har jag två härliga blomstrande köksträdgårdar och det är alltid bra att minnas tillbaka och sammanfatta odlingssäsongen.

årets chiliskörd

Reflektion kring grönsaksodlingen

I min reflektion förtränger jag den jobbiga inledningen med räven el grävlingen som återkommande förstörde flera odlingsbäddar. Majsplantorna revs upp och fick planteras om tre gånger och antalet plantor minskade från ca 40 till ca 10. Trots det är sammanfattningen för odlandet 2023 BLOMSTRANDE, KRAVLÖST och ROLIGT! Kanske på grund av att jag blev lite trött efter att i torkan ha startat upp nya snittblomsbäddar lät jag det mesta sköta sig självt, och det blev en härlig blandning ätbart och blommor som det brukar… Höjdpunkter var persikorna, tomaterna, jordgubbarna, socker-och gråärtorna, majsen, pumporna och all sallat genom hela säsongen. Och en del annat också.

egenodlade persikor

Persikorna kommer från persikoträdet ´Riga´som planterades 2019. I år gav det så mycket persikor att det räckte att äta direkt och göra en fantastiskt god persikomarmelad. Förra hösten petade jag ner några liljor som blommade och matchade persikorna.

persikomarmelad på egenodlade persikor
gul squash

En positiv överraskning var hur bra kålen ändå blev trots lite för lite gödsling och total avsaknad av skydd mot kålmalens och kålfjärilarnas larver. Jag odlade svartkål och grönkål och framförallt svartkålen står och lyser i landet medan allt annat sakta vissnar ned. Kål kan man verklign odla för att det är vackert också.

svartkål i köksträdgården

Förbättringspotential inför nästa odlingssäsong

Det finns även en del jag vill ha revansch på. Purjolöken fick bladlöss under förodlingen, liksom en del av den frösådda löken. Det blev aningens för lite dill. En del yta frösådda dahlior som fick bo i nya köksträdgården blev inte alls fina i sina färger. Det blev alldeles för mycket persilja som dock är jättefin och ofta går att ta av även under vintern. Kanske behöver jag också bli bättre på att rensa bort alla blommor som frösår sig, men samtidigt gillar jag att köksträdgården är vild och full av blommor. Den ena köksträdgården som är indelad i fyra kvarter hade i år en komposition med rosa zinnia, rosa sommarmalva, vinröd amarant, harört och prydnadshirs. Det växte lite ojämt och blev inte riktigt så bra som jag föreställt mig.

blomstrande köksträdgård

Jordgubbarna i innergångarna växte galet och producerade massa fina revplantor. I gamla köksträdgården är de gamla jordgubbsplantorna nu borttagna och i tre andra mindre bäddar växer en bråkdel av revplantorna.

Ta hjälp och skapa din köksträdgård

Vill du ha hjälp att skapa eller förbättra din köksträdgård finns flera upplägg med allt från kurs till enstaka trädgårds-PT-timmar eller en konsultation med fokus på just köksträdgård och odling. I november är det fortfarande höstdrivespris på trädgårdskonsultation!