Trädgårdsplanering

Få ut mer av trädgården med trädgårdsplanering

Trädgårdsdesign och trädgårdsplanering ger så mycket bättre förutsättningar att skapa en vacker, personlig och hållbar trädgård. Man får helt enkelt ut mer av sin trädgård!

Trädgårdsplanering

Kanske ska eller har du byggt ditt drömhus och har en helt ny trädgård att skapa? Eller så ska du skaffa pool, spabad, bygga ett attefallshus eller helt enkelt modernisera en gammal trädgård? Kanske vill du skapa rum i trädgården och få till en lummigare och mysigare känsla?

Vid trädgårdsplanering är det många aspekter som spelar in. Ofta önskas en lättskött trädgård vilket är bra att ha i åtanke redan på planeringsstadiet. Genom trädgårdsplanering utifrån trädgårdens förutsättningar och med noggranna växtval kopplat till stil och önskemål skapar vi din nya trädgård med känsla och en röd tråd. En trädgård som är vacker under hela året.

Oavsett om en trädgårdsanläggare ska utföra anläggningen eller om ni själva ska göra jobbet underlättar det att ha gjort en trädgårdsplanering. Välj mellan trädgårdsritning och trädgårdsrådgivning på plats i trädgården. Även tjänsten Trädgårds-PT kan användas för att med trädgårdsdesign skapa sin drömträdgård.

Trädgårdsritningar

Spira Trädgårdsdesign tar fram handritade trädgårdsritningar och du kan välja vad som ska ingå i rituppdraget. Ritningarna kan tas fram för hela eller en del av trädgården som till exempel en framsida, entré eller uteplats. Illustrationsplaner med ett urval karaktärsväxter, planteringsplaner för en rabatt eller större yta, markplaneringsplaner och belysningsplaner är exempel på ritningar som kan tas fram för din trädgård.

Olika typer av trädgårdsritningar

 • Illustrationsplan. En illustrationsplan visar illustrativt er trädgård med dess funktioner, rum och växtlighet ovanifrån. I denna leverans ingår vanligen designbeskrivning i ord med tankar kring utformning, stil och karaktärsväxter och en eller flera moodboards. Skötselbeskrivning kan väljas till.
 • Planteringsplan. Planteringsplanen med tillhörande växtlista är en detaljerad beskrivning över växter, hur de ska placeras och antal. Den är till hjälp både vid inköp och plantering.
 • Markplaneringsplan. Markplaneringsplanen visar hårdgjorda ytor respektive planteringsytor samt materialval och kan vara till hjälp för att beräkna materialåtgång och om man lämnar över jobbet till en anläggningsfirma.
Trädgårdsplanering

Så här går det till

 • Spira Trädgårdsdesign tar fram en trädgårdsritning efter dina behov. En trädgårdsdesign inleds alltid med ett besök i din trädgård. Du förbereder dig med att fylla i en checklista. Skaffa gärna en tomtritning i skala 1:100 alt 1:200 inför besöket.
 • Under besöket går vi igenom checklistan och pratar om önskemål kring stil, funktioner, budget och typ av ritning och så fotograferas trädgården.
 • Efter mötet i din trädgård, som tar ca 1,5–2 timmar, lämnas en offert.
 • Det första besöket i din trädgård är kostnadsfritt.

Spira Trädgårdsdesign hjälper dig gärna hela vägen från planering till plantering. Vi hjälper till med projektledning, inköp och plantering av din nya trädgård.

Boka kostnadsfritt besök för trädgårdsritning

Trädgårdskonsultation

En trädgårdskonsultation är helt enkelt en trädgårdsrådgivning på plats i din trädgård. En trädgårdskonsultation är ett bra alternativ om du har kört fast och vill ha nya idéer för din trädgård. Vid trädgårdskonsultationen får du hjälp med placering av till exempel uteplatser, pool, attefallshus, växthus, odlingsytor. Du får även förslag på växter som kan passa ditt hus arkitektur, trädgårdens förutsättningar och din önskan om känsla och stil.

För att ge bästa förutsättningar för de skönaste uteplatserna, naturliga rörelsemönster och funktioner som odling och förråd på rätt plats är det en fördel att tänka på trädgården redan innan man ansöker om bygglov. Även när byggnaderna är på plats är det bra att i ett tidigt skede ha koll på trädgårdens utformning med träd, buskar, planteringar och hårdgjorda ytor för att kunna anpassa markberedningen utifrån det.

En trädgård är föränderlig och i många äldre trädgårdar behöver man ta omtag för att anpassa och modernisera trädgården med nya trädgårdsrum och växter. En trädgårdskonsultation kan också fokusera på den befintliga trädgården och dess växter och hur de ska skötas och beskäras för att må bra.

Så här går det till

 • För din förberedelse skickas en checklista i förväg.
 • Skaffa gärna en tomtritning i skala 1:100 innan trädgårdskonsultationen.
 • Under trädgårdskonsultationen går vi runt i din trädgård och har checklistan till hjälp. Du ställer frågor och lyfter det du funderar på.
 • Du får direkt tips och förslag på utformning, växter och materialval som kan göra din trädgård vackrare under hela året, mysigare med rumsindelning och mer hållbar utifrån flera aspekter.
 • Du står för anteckningarna och i mån av tid gör vi enklare skisser över hela eller del av trädgården och mer detaljerade växtval.

En trädgårdskonsultation tar 2 h och kostar 2 300 kr. OBS! Höstdrive vid bokning från augusti kostar konsultationen endast 1 900 kr!

Boka trädgårdskonsultation

Trädgårds-PT

Vill du ha tips och råd för din trädgård och steg för steg jobba med att skapa mysiga trädgårdsrum? Kanske sugen på att börja odla grönsaker och behöver hjälp att planera en härlig köksträdgård? Eller få en trädgård som är vacker över hela året eller kanske mer lättskött? Då passar tjänsten trädgårds-PT där du får en egen personlig trädgårdscoach! Tillsammans tar vi din trädgård till en ny nivå! Med den här tjänsten är det möjligt att få en långsiktig plan, liksom mindre projektplaner, stegvisa ”att göra”-listor och avstämningar för trädgårdsarbetet. Jobbar du med en egen trädgårdsritning eller planerar en rabatt stämmer vi av efterhand.

Hör av dig så ses vi i din trädgård och gör ett upplägg som passar just dig och din trädgård!