Publicerat den

Tid för jätteverbena

Nu är det tid att så allas vår älskling jätteverbena. Den kan vara lite lurig men bara man har tålamod brukar det gå bra. Här kommer några frågor och svar om just sådd av jätteverbena och så lite latmanstips.

Frågor och svar om sådd av jätteverbena

När ska man så jätteverbena? – Jätteverbena hör till de växter som tar lång tid på sig och det är bra att vara ute i god tid. Jag brukar så mina fröer under januari eller februari.

Hur ska jätteverbena sås? – En viktig grej när man sår jätteverbena är den sk stratifieringen, dvs att utsätta fröerna för kyla. Men det finns även fröer att köpa som redan genomgått behandling och alltså inte behöver stratifieras. Jag sår oftast mina fröer i stora genomskinliga godislådor, som jag förberett med att göra lite hål i lock och botten. De är ungefär till hälften fyllda med planteringsjord. Har jag såjord hemma har jag ett sådant lager överst. Så grunt på lite fuktad jord.

Är fröerna ljusgroende eller mörkergroende? Det står lite olika att läsa om fröerna är ljusgroende eller vill ha mörkt för att gro. Jag har täckt godislådan med en handduk efter att ha läst att de gror bäst i mörker. Jag har låtit lådan stå i några veckor antingen utomhus i norrläge utanför tvättstugan eller i ett källarutrymme som bara håller ett par plusgrader.

När gror fröerna? Efter ett par tre veckor tar jag in min sådd och hoppas på det bästa. Men det är nu det gäller att ha lite tålamod. Man kan behöva upprepa köldbehandlingen flera gånger så det kan vara relativt sent som fröerna väl gror.

Latmanstips

Latmanstips 1! För några år sedan hade jag hundratals jätteverbena som växte tätt i en godislåda. Jag orkade inte plantera om alla i enskilda krukor men kunde inte med att göra mig av med de som blev kvar. Vid utplantering gjorde jag häckar av alla mina jätteverbena i min köksträdgård och min slutsats var att det inte gjorde någon större skillnad i hur plantorna utvecklade sig eller när de började blomma. Men ska man göra så här är det bra med ett inte alltför tunt lager jord och att komma ihåg att gödsla.

Latmanstips 2! Har du köpt en planta kan du låta den stå kvar på hösten och fröa av sig. På försommaren kommer du troligen att hitta frösådder du kan ta tillvara. Tyvärr kan blomningen bli rätt så sen men du har å andra sidan sluppit jobbet med försådd och blomningen varar tills frosten kommer. Förra säsongen dök det upp tusentals plantor i min köksträdgård efter häckarna året innan och en hel del fick stå kvar. De hann blomma och ligger nu och väntar i källarutrymmet.

Latmanstips 3! Köp en planta när de dyker upp i handeln och ta sticklingar. Kul och ekonomiskt sätt att få många härliga jätteverbena-plantor…

Latmanstips 4! Övervintra dina plantor! Spara dina krukor med jätteverbena och gräv upp plantor i rabatter och förvara dem frostfritt. Ska kunna förvaras som dahliaknölar. Jag har provat och lyckats med en hel del. Några strök med för att det blev för torrt så numera försöker jag bevara lite fuktig jord när jag tar upp dem och komma ihåg att se över dem ett par gånger under vinterförvaringen och kanske vattna lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *