Publicerat den

Sommarens blomning på g

Luktärt ´Senator´

Det är något alldeles speciellt med att vara ”självförsörjande” på sommarblommor. Luktärterna har börjat titta upp och just nu är enda bekymret var jag ska göra av alla luktärtsplantor, men istället för två björkruskor med luktärtor som jag hade förra sommaren får det kanske bli lite av en luktärtshäck med en massa björksly.

Sommarljuset från förra året har klarat vintern bra i vårt kyliga uthus. För en dryg månad sedan klippte jag ned dem och tog sticklingar som grönskar fint. Ska bli spännande att se vad det blir av både de nedklippta fjolårsplantorna och de små sticklingarna. Hoppas, hoppas att de blir stora och fina även den här säsongen.

Sommarljus och pelargoner

Jag har även två hortensior i krukor. De har stått mörkt och kallt men frostfritt i vår pumpkällare till för ca en och en halv månad sedan när jag började dra igång förodling med växtbelysning och värme och de fick sällskapa med frösådderna i mitt odlingsrum. Njuter förresten av att ha ett alldeles eget odlingsrum. Kanske blir det ändå belamrade fönsterbänkar inne i huset så småningom men än så länge är det tomt på frösådder. Förutom en basiliksådd, men den är i en fin gammal soppskål. Hortensiorna är i alla fall riktigt gröna och fina nu. Förra sommaren blommade de nästan hela sommaren och var så fina i skuggan med murgröna och funkior som sällskap.

Lyckoklövern är i min ägo sedan sommaren 2017. I år har den fått ny fräsch jord och har fått vara i odlingsrummet ca en månad. Den ser ut att komma fint och det gör även de små skotten jag tog för att föröka den.


Jordrevan är verkligen tuff, vintertid hänger den strax innanför dörren till pumpkällaren och utsätts för ungefär samma minusgrader som det är utomhus. Att den är så grön och fin nu beror såklart på att den fått vara sista månaden i odlingsrummet. Kanske blir det omplantering och uppdelning i flera plantor någon dag när jag får tid. En annan övervintrare hos mig är plättar i luften. Perfekt köpa på sig tidigt på säsongen då den håller sig fin hela säsongen och passar bra i alla arrangemang.

Känns fantastiskt att ha min lilla samling övervintrare, särskilt i en tid när man vill tänka hållbart och minska på konsumtionen. Har ytterligare ett litet gäng som jag hoppas ska bli fina till sommaren men mer om dem en annan dag…

Ha en fin dag! /Pernilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *