Älskade jätteverbenan har i vanlig ordning dykt upp i massor i min trädgård. Och den är så välkommen. Nu när det börjar det bli dags att tänka på övervintring av olika växter får du inte glömma att övervintra jätteverbena. Med övervintrade plantor är det enkelt att fylla krukor och trädgård med massa lila svävande vackra blommor nästa år igen. Förutom att det är så himla enkelt är det också bra trädgårdsekonomi.

Ta upp omkring första frosten
På hösten strax före eller efter första frosten går jag och drar upp de frösådda plantorna, knipsar av stänglarna och sparar rötterna med en bit skaft ihoptryckta i en hink. Hinken (eller ibland blir det hinkarna) ställer jag i vår pumpkällare som håller några grader över nollan. Det är bra att låta lite jord vara kvar och se till att det inte blir för torrt. Sparar även de krukodlade större exemplaren här (som inte heller ska ha det för torrt) . Oftast bär jag ned plantorna som de är för att kunna samla fröer från de överblommade blommorna men vill man spara plats går det bra att klippa ned.

Spara sticklingar
En annan variant är att så här års ta sticklingar, både i jord som då kräver bra ljus eller i vatten på ungefär samma vis som sticklingstomater. Med sticklingar i vatten är tanken bara att få stänglarna att överleva hjälpligt. På våren en tid efter plantering kan man fortsätta ta nya sticklingar. Detta provades med lyckat resultat förra året. Men det är verkligen enkelt att övervintra plantorna eller rötterna i frostfritt förråd. Så ni som inte testat måste absolut prova detta!
De flesta små övervintrade plantor börjar jag driva i lite jord i början av april i växthuset. I en låda el kruka kan man få plats med en massa plantor som senare får hamna i större krukor eller ute i rabatter. Ett år fyllde jag kanterna på hela köksträdgården och fick under sensommaren stora häckar av jätteverbena. Så fint och maffigt! Läs gärna mer om jätteverbena och hur du lyckas med sådden här!

