Publicerat den

Odla pumpa, gurka, squash

Odla pumpa, gurka och squash och gör det i en ”skräphög” – enklare kan det inte bli. Nu har jag inte gjort någon varmbänk på några år men när jag gjorde det blev varmbänken alltid omvandlad till en pumpa-, gurka- och squashhög i början av juni när det var dags att plantera ut växterna i gurkfamiljen. Då varmbänken var byggd av hästgödsel och isolerad med halm blev det en perfekt utspridd hög att odla pumpa och annat i gurkfamiljen i. Efter att växthuset kom till hösten 2020 har en del i utkanten av trädgården som gränsar mot hagen blivit bästa platsen för sådan här ”skräphögsodling”. I högen lägger jag ris, rester av perenner, löv, gödsel, halm, hö, hösilage. Det blir lite olika från år till år och numera är det inte lika smidigt att få ihop material som när det fanns hästar i stallet. Man tar helt enkelt vad som finns att få tag på. En del kallar detta för odlingslimpa eller lasagne och förbereder redan på hösten.


Årets hög är klar och fick bli av gammalt hösilage. Innan jag lade ut materialet samlade jag upp fjolårets fina mulliga jord som bildats av det nedbrutna materialet. Vid skräphögsodling sätts plantorna i små gropar med lite jord el kogödsel i hösilaget. Nu tog jag bara den ihopsamlade jorden som bildats efter tidigare odling här. Genom att bygga högar av diverse skräp och bös och odla i både sparar man och bygger sin egen jord.

odla pumpa, squash och gurka i skräphög

odla pumpa, squash och gurka i skräphög

odla påumpa, squash och gurka i skräphög


Årets plantor

I år odlar jag bara en liten orange pumpa (sort okänd). Har kommit fram till att det är de små pumporna som lättast kommer till användning här.

Gurksorter i år är Marketmoore, Tanja, Cornichon de Paris och druvgurka. En del tror att gurkor behöver växthus men det går att få otroligt bra skörd på friland. Både Tanja och Marketmoore har jag odlat i flera år. De är tåliga och bra sorter av slanggurkor som funkar utmärkt utomhus.


Två squashplantor fick också sin plats i högen. Förra sommaren fick vi squash i överflöd så det gör inget om det inte blir alltför många squash i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *