Publicerat den

Jätteeterneller – evighetsblommor att ta fram i vinter


Trädgården är kanske som finast så här på sensommaren och början av hösten, men det gäller ju att ha framförhållning. Vare sig vi vill eller inte är vi snart inne i en tid utan blommor i våra trädgårdar – men i år är jag beredd!

I år blev det en helt ny odling avsatt bara till snittblommor. Och i den har jag bl a odlat en massa färgglada jätteeterneller som jag emellanåt plockat av och hängt på tork.

Hållbara snittblommor

Att skapa hållbara trädgårdar är en självklarhet! Jag vill verkligen hålla mitt trädgårds- och blomintresse på en nivå som rimmar med omtanke om vår värld. Och det är ju här det blir så kluvet. När vintern är som mörkast och trädgårdarna är antingen brungrå (el förhoppningsvis vitpudrade) då lockar snittblommor från världens alla hörn som mest. Men vi vet ju att transporter och odlingsförhållandena oftast inte är så bra. Som tur är blir fler och fler medvetna om det här och den så kallade slowflowerrörelsen växer som bäst även i Sverige med en massa nya blomsterbönder.

Lättodlad direktsådd

Mina jätteeterneller direktsåddes tidigt och har verkligen varit lättodlade. Med en mixpåse blev det en riktig färgexplosion och snittblomsodlingen har varit så fin att jag knappt velat plocka av blommorna. Eterneller kallas ju evighetsblommor och det kan man nästan säga att de är när de används som färska och sätts i vatten. Har ett par kvistar som stått i småvaser i säkert en månad nu och skaft och blad (liksom blommor) är lika fräscha än.

Mer torkat…

Förutom jätteeterneller har jag odlat harsvans och axrisp som också hängts på tork under sommaren. Så med det och lite torkad brudslöja, vallmokapslar och fröställningar från jungfrun i det gröna så har jag i alla fall lite egenodlade och hållbara blommor i vinter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *