Publicerat den

Fem tips när du ska bygga växthus

Växthus

Växthus oavsett om det främst har funktionen uterum eller odling måste väl ändå vara trädgårdens lyckopiller nummer ett. Är det dags att förverkliga din växthusdröm? Här får du fem tips för att lyckas med växthuset där både människor och växter trivs. Vårt växthus kom till för drygt ett år sedan och utgångspunkten för oss var just att få en plats där både vi och växter skulle trivas.

Växthus till odling eller umgänge?

Fem tips för att lyckas med växthuset där både människor och växter trivs
Vårt växthus för både odling och umgänge

Några av frågorna man står inför när det är dags att bygga växthus är om man ska köpa fabrikstillverkat eller bygga själv? Vilken placering blir bäst? Hur stort ska det vara? Ska det ha el och vatten indraget?

Många frågor men nummer ett är ändå att fråga sig vad man vill använda växthuset till. Ska det i första hand svara för sommarens tomat- och gurkskördar eller vara en plats att njuta trädgårdsliv i när temperaturen sjunker? Växthusets kommande användning hjälper till att svara på frågor om placering, storlek, stil och utseende. Funktionen för växthuset är liksom övriga funktioner grundbulten när det kommer till trädgårdsdesign och att lyckas få till en vacker trädgård med härliga trädgårdsrum.  

Få det mysigt

Det finns många vackra växthus i trä eller på tegelmurar som gjorda att inreda till mysiga uterum, men ryms inte ett sådant i budgeten kan man trösta sig med att det finns en del knep att ändå få till det. Ytorna runt växthuset är minst halva grejen.

En riktigt fin trädgård har en röd tråd både för hus och växthus och såklart andra eventuella byggnader som finns på tomten. Att planera och hålla sig till sin vision blir oftast bäst. Det går inte att komma ifrån att enklare växthus kräver mer av sin närmsta omgivning än vackra träväxthus eller utsmyckade orangerier. För de enkla gäller det att gå all in och satsa på krukor, lådor, bänkar och annat som får bädda in växthuset. Detsamma gäller faktiskt inifrån också för att få till stil och mysighet även invändigt. Vi landade i ett grönt enkelt glasväxthus på ca 24 m2 och jobbar på att få till den rätta känslan med sten och gårdsgrus, omgivande rabatter, krukor och diverse loppisfynd.

Fem tips när du ska bygga växthus
Växthuset inför utejulen 2020 – innan fix med gårdsgrus mm
Fem tips när du ska bygga växthus

Placering av växthuset

För växthus vars främsta funktion är att umgås i är det verkligen en fördel om det kan placeras ganska nära boningshuset. Tacksamt varje gång man springer fram och tillbaka med lunchbrickorna.

Hur soligt behöver det då vara? Mycket sol är såklart bra, det värmer upp växthuset tidigt och värmen stannar kvar på kvällen, men för mycket sol kan istället ge ett alltför varmt växthus. Träd som skuggar en liten stund på dagen är alltså ingen nackdel. Så tvärtemot vad många tror är det inte bara solen som ska avgöra var växthuset gör sig bäst.

Det gäller också att hitta proportionerna i trädgården och var växthuset får en fin fond och det är såklart viktigt med fina vyer inifrån växthuset. Platsen för vårt växthus var inte helt given från början. Där stod nämligen vårt charmiga hönshus så ibland krävs att tänka utanför boxen.

Fem tips när du ska bygga växthus
Hönshus till höger där växthuset står idag
Fem tips när du ska bygga växthus
Urgrävt och förberett för växthus
Fem tips när du ska bygga växthus - omge det med härliga blommor
Utblicker från växthuset – damm och rabatter på ena sidan och blomstrande köksträdgård på den andra (se bild med hönshus)

Viktigt med luftning

Oavsett budget är luftning av växthuset och takluckor något man inte ska snåla in på. Takluckor ska täcka cirka 20 % av takets totala yta och det är bättre med flera små luftluckor än ett par stora luckor. Vi ångrar inte att våra tillval med extra dubbeldörr och taklucka.

Möblera växthuset

Storleken behöver man väl egentligen inte säga så mycket om. Man ångrar aldrig ett stort växthus utan det många säger i efterhand är att växthuset skulle varit större. I valet av storlek är det som sagt användning och av hur många som är avgörande. Det kan vara svårt att föreställa sig men att skissa på växthuset med all dess interiör, både möblemang och för odling är en hjälp. Redan i planeringsstadiet bestämde vi oss för en dagbädd, två permanenta odlingsytor i varsitt hörn, en gammal snickarbänk och att växthuset i övrigt skulle vara flexibelt för långbord. Det här hjälpte bland annat till i val av dörrar och placering av dem liksom el och vatten.

För de mindre växthusen är det bra att välja ökad takhöjd, både om växthuset ska användas för odling eller som ett litet uterum. Det finns flera fördelar med att dra in el och vatten. Belysning i form av lampor och mysiga ljusslingor ger växthuset en extra dimension. Trädgårdsbelysning är ett kapitel för sig men mysigt upplysta växthus är ett smycke i trädgården, särskilt den kalla, mörka årstiden.

Fem tips när du ska bygga växthus
Växthusets skönaste är dagbädden

Fem tips när du ska bygga växthus där både växter och människor trivs

Är du ännu inte helt klar över hur du ska förverkliga din växthusdröm? Här kommer fem tips när du ska bygga växthus…

  1. Fundera igenom ordentligt vad växthuset ska användas till. Är det både som uterum och för att odla en hel del i krävs ett lite större växthus.
  2. Tänk igenom placeringen; skissa, märk ut, provgå från huset. Och tänk över hur platsen förhåller sig till solen och om träd och byggnader skuggar.
  3. Vad medger budgeten? Tråkigt men bra att vara realist och fundera hur man bäst får till sin dröm efter sina förutsättningar. Ett enklare utformat växthus men istället större kan vara en väg att gå. Skissa möblering och odling i tidigt skede. Hjälper också till att bestämma dörröppningar, permanenta odlingsbäddar och plats för vatten och el. El och vatten i växthuset ger ett enklare växthusliv med möjlighet till belysning, smidig vattning och värmefläktar.
  4. Vilket golv ska ditt växthus få? Det finns många varianter på stenläggning och man kan också ha grus som lämpar sig extra för lite romantisk känsla. Vid val av sten eller grus är det ändå bra att vara lite praktisk (särskilt om man odlar och vattnar mycket). Försök hitta sten du gillar och som kompletterar stilen i övrigt. Det finns ju också mattor för utomhusbruk att förhöja inredningen med.
  5. Planera ditt omgivande ”växthusrum”. Låt det inte stanna med ett växthus utan satsa ordentligt på att göra miljön närmast mysig och få till den viktiga samhörigheten mellan hus – växthus – trädgård – övriga trädgårdsrum. Vad sätter stilen? Modernt funkishus och kanske svart växthus? Ta upp detta i krukor, växtstöd och möbler. Falurött och lantligt?Omge gärna växthuset med blommor i överflöd och krukor av zink, rost och terracotta och trämöbler som gärna får vara lite slitna.

Det finns massor att läsa när du står inför att bygga växthus, här länkas till några användbara sidor: https://www.willabgarden.se/vaxthus/bygga-vaxthus/

https://gronarader.se/odla-med-grasklipp/den-biologiska-tradgarden-del-2/tips-och-rad-till-dig-som-tanker-skaffa-vaxthus/

Kontakta gärna Spira Trädgårdsdesign om du vill ha hjälp med ditt växthusprojekt! Läs mer om hur trädgårdsplanering går till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *