Chilifröer i jorden
Hör du till de chilifrälsta? Jag är inte riktigt där men eftersom det är dags att så chili nu tänkte jag att jag skulle skriva några rader om den. Chili är ett måste varje år även om jag inte hör till dem som odlar en massa olika sorter och tar vara på skörden på en massa sätt. Häromdagen åkte fröerna i jorden och det blev Kali Mirch, Hot Lemon, Habanero Lemon, Hungarian Black och Orange Wonder. Gamla egenskördade fröer så det blir spännande att se vad som tar sig. Odlar du flera sorters chili och vill spara fröerna kan det vara värt att veta att chili hör till de växter som lätt korspollinerar sig. Så det är inte säkert att frukten från de egna frukterna liknar frukten du tog fröerna från.

Kom ihåg extrabelysning
Det är annars lätt att lyckas med att så och odla chili. Men som med annat som man sår tidigt är det bra med extra belysning. Det tar mellan 55-120 dagar från frö till mogen frukt beroende på sort. Chili hör till de värmeälskande växterna och extra bra är om de får stå i uterum, växthus eller inglasad balkong. Men det går oftast bra i skyddat söderläge också. I flera år innan vi skaffade växthus odlade jag den mörkbladiga ”snygg”chilin Kali Mirch.
Från sådd till övervintring
Man sår fröna en halv centimeter djupt och det är bra med lite extra värme just när de ska gro, gärna ca 25-30 grader. Har man ingen särskild värmematta till sina sådder kan man nyttja golvvärmen eller ställa sådden vid något element. Så fort de små plantorna tittar upp behöver de mycket ljus. Efterhand som plantorna växer planterar man om i större krukor. Har de blivit långa och gängliga hör chili till de växter som går att plantera djupare. För att få plantor som utvecklas och levererar ordentligt bör den slutgiltiga krukan rymma minst 10 liter. Låt plantorna vara kvar inne tills nattemperaturen ligger över 10 grader.
I juli-september är det vanligen dags att skörda. Det går att ta chilin medan den ännu är grön men smaken utvecklas med mognaden. Det är många som övervintrar sina plantor inne. För att lyckas med det är det bra att klippa ned plantorna ordentligt på hösten och vattna sparsamt under vintern. Nu är det också bra med extra belysning.
Håll koll på styrkan
Det finns flera arter av chili. Till de vanligaste hör Capsicum annuum, Capsicum baccatum och Capsicum chinense. Längst utvecklingstid har chinense som många därför börjar förodla redan i december.
Chili finns i en massa färger och former och även styrkor och smaker. Styrkan mäts i Scoville och ju högre Scovilletal desto starkare chili. Den starkaste chilin i världen är Carolina Reaper med hela 2 200 000 Scoville. Det är främst fruktens fröfäste och mellanväggar som styrkan sitter. Så smakar man bara på spetsen kan maten man lagar bli överraskande stark. Peta dig inte i ögonen när du lagar mat med chili utan att ha tvättat dig ordentligt! Har hört från manliga släktet att man inte heller ska kissa…

