Publicerat den

Blomstrande köksträdgård – kombinera grönsaksskörd med en plats att njuta av

Blomstrande köksträdgård

Tänk om vi kunde ersätta bara några kvadratmeter gräsmatta som finns i det här landet med prunkande blomstrande köksträdgårdar? Det är många, många som upptäckt både glädjen i att odla ätbart, pyssla med sin trädgård och att skapa vackra rum att njuta i så vi är nog på god väg. Är det i vår som lite av din gräsmatta ska få ge vika för en prunkande köksträdgård? Här kom köksträdgård nummer 2 till för några år sedan och genom att kombinera blommor och grönsaker är den faktiskt en av trädgårdens favoritplatser.

kål i olika former med ringblommor och jungfrun i det gröna

Tips till dig som står inför att planera och anlägga köksträdgård:

  • Placera gärna din köksträdgård nära huset och kanske till och med någonstans i trädgårdens mittersta delar. Varför? Jo för du kommer vilja vistas i den och den kommer pryda sin plats.
  • Soligt läge? Sol är bra men rent söderläge med mesta möjliga antal soltimmar är inte ett måste. I alla fall inte för sallat, spenat, persilja, kål och en massa annat. Är det just tomater du är ute efter så ska du ändå välja så soligt du kan hitta.
köksträdgård
  • Designa din köksträdgård. Alltså sätt bara inte pallkragarna på rad utan tänk form och estetik så blir det än mer att njuta av. 
  • “Köksträdgårdsrum” – trädgårdar som är indelade i rum är de finaste så kanske ska du låta din nya köksträdgård få ett “rum”? Buskar, spaljéer med klätterväxter, pergolor och träd är pusselbitar när du skapar trädgårdsrum och det finns mycket ätbara val att göra om man önskar mer godsaker från trädgården. Kanske ska du omge din köksträdgård med en häck av vackra blåbärsbuskar?
  • Sittplats. Hur härligt att enkelt kunna slå sig ned och titta igenom fröpåsarna eller att i solnedgången sitta med ett glas vin och blicka ut över odlingarna. 
  • Blanda grönsaker och blommor. Du kommer inte att ångra dig… En blomstrande köksträdgård blir ett trädgårdsrum att njuta i. Lättodlade blommor bland grönsakerna är t ex zinnia, sommarslöja, sömntuta, ringblomma, krasse, pionvallmo, rosenskära och jungfrun i det gröna. Man kan också låta vårkrukornas penséer få fortsatt liv som fin kantväxt i grönsakslandet.
svartkål och vit jungfrun i det gröna

Mer inspiration hittar du i den underbara boken ”Den blomstrande köksträdgården”.

Spira Trädgårdsdesign hjälper dig gärna när du ska planera din trädgård och din blomstrande köksträdgård, läs mer under trädgårdsplanering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *